Střední Evropa tváří v tvář rizikům: znovuobjevení solidarity?

V rámci Noci myšlenek a u příležitosti 30. výročí CEFRESu vás Francouzský institut v Praze a CEFRES zvou na online konferenci „Střední Evropa tváří v tvář rizikům: znovuobjevení solidarity?“.

Tváří v tvář environmentálním, bezpečnostním a nyní i zdravotním rizikům, jimž Evropa – a zejména střední Evropa – čelí, se střetávají dva zásadní fenomény: izolacionismus národů a komunit na jedné straně, vzestup národní i mezinárodní solidarity na straně druhé. Jakým způsobem (znovu)objevit solidaritu ve střední Evropě? Jaké historické zkušenosti dnes mohou být inspirací pro veřejnou správu a mohou pomoci definovat obrysy společného života? Jak můžeme reagovat na výzvy, které představuje současná pandemie pro sociální soudržnost evropských národů, ale také pro soudržnost samotné Evropské unie? Francouzský historik, polský filozof a česká novinářka se podělí o své odborné znalosti a vymění si názory na tyto zásadní otázky současné doby.

Řečníci:

Úvodní slovo pronese Alexis Dutertre, velvyslanec Francie v České republice.

Thomas Serrier, historik, profesor na univerzitě v Lille, spoluautor (s Etienne François) díla Europa. Notre histoire, Les Arènes, Paříž, 2017.

Michał Kozłowski, filozof působící na varšavské univerzitě, autor Le Monde diplomatique (polské vydání).

Saša Uhlová, novinářka.

Moderuje: Jérôme Heurtaux, politolog, ředitel CEFRES.

Konferenci můžete sledovat živě:

francouzsky se simultánním tlumočením do češtiny přes Zoom:
https://zoom.us/j/97516953316?pwd=Mk5mQVJWR0FOKzkzZkNEUlgzM3pBUT09,

francouzsky na Facebookových stránkách CEFRESu a Francouzského institutu v Praze.