Historie archivů: Píšící myslitelé a jejich archivy

Příběhy z archivů: píšící myslitelé a archivy jejich práce

Cílem konference je dát podnět účastníkům společně zvážit, jaké metodiky a digitální nástroje jim mohou pomoci lépe zkoumat práci autorů prostřednictvím jejich dochovaných písemností. Setkání se zároveň snaží navrhnout, jak můžeme výzkum posunout nad rámec toho, co nám tyto texty říkají. Pomocí takovéhoto přístupu by bylo možné lépe rozumět zkoumaným tvůrcům, jejich příběhům a způsobu, jak přicházeli do styku s různými kulturami. S použitím popisované metodiky bychom zároveň mohli lépe pochopit, z jakého kulturního kontextu autoři vychází, jak je ovlivnilo jejich okolí a jaké kolektivní postupy (collective practices) při psaní převládaly mezi jejich současníky. Takový náhled by nám jednak pomohl vidět dějiny idejí v novém světle, zároveň by díky němu ale mohly vzniknout snáze pochopitelné výklady o autorech a jejich dílech v digitální podobě, které by mohly být přístupné pro širší laickou veřejnost. Na konferenci se budou podílet všichni relevantní členové výzkumné skupiny AITIA –⁠⁠⁠⁠⁠ Archives of International Theory, An Intercultural Approach.

Kdy: 6. prosince 2024, od 9:30
Kde: CEFRES, Na Florenci 3, Praha 1 (současně bude probíhat online přenos)
Jazyk: angličtina

Prozatimní program

Rukopisy

Dopoledne: Píšící myslitelé

Jan Frei, Archiv Jana Patočky, Praha

Julia Jensen a Emanuele Caminada, Husserlovy Archivy v Lovani

Archivy Ladislava Hejdánka*, Praha

Benedetta Zaccarello, ITEM (Institut moderních textů a rukopisů) (CNRS/ENS), o dialozích ve filosofických rukopisech

Odpoledne: vystavování literatury

Muzeum literatury (ML PNP), Praha*

Archives et Musée de la Littérature*, Brusel

The School for Cultural Texts and Records*, Jadavpur University Kolkata, o Thákurovu digitálním archivu „Bichitra“, (bude probíhat online)

Mateusz Chmurski, ředitel CEFRESu (CNRS/MEAE), Praha, o faksimilové edici

Kulatý stůl: „Interpretace a (digitální) archivování rukopisů vědění“, dialog s Aloisem Pichlerem*, Wittgensteinovy Archivy na Bergenské univerzitě.

 

Večeře

 

 Archivy

Ráno: Studium archivu

Lucie Merhautová a Milan Hanis, o sbírkách na Masarykově institutu a AVČR

Sylvie Archaimbault, Eur’ORBEM (CNRS/Sorbonne Nouvelle), o digitálním archivu „Numerislav“

Nirmalya Chakraborty (profesor filosofie, Rabindra Bharati University, Kolkata) a Madhucchanda Sen (vedoucí katedry filosofie, Jadavpur University, Kolkata), o digitální knihovně Daršan Maniša (indická filosofie psaná sanskrtem), (bude probíhat online)

Daniel Raveh, (profesor Indické a komparativní filosofie), Univerzita v Tel Avivu, o Daya Krišnově digitalálním archivu

Odpoledne: Když výzkum formuje archivy

Emmylou Haffner* a Christophe Eckes* (ITEM, CNRS/ENS), o projektu Banana ANR, digitálním archivu „Nicolas Bourbaki“ (kolektivní rukopisy), (bude probíhat online)

Venkat Srinivasan*, National Centre for Biological Sciences Archives, o vytváření archivů a sbírek NCBS, (bude probíhat online)

Institut Français de Pondichéry* (CNRS/MEAE), o vytváření jejich archivů (indologie, ekologie, indická tradiční medicína) a historii jejich Francouzsko-indické instituce, (bude probíhat online)

Kulatý stůl: Archivy na vytváření, vytváření archivů (Archives on the make, the making of archives) –⁠⁠⁠⁠⁠ dialog s Laetitia Zecchini* (THAMIL, PI IRN Postcolonial Print Cultures), o archivu Pen India, následuje debata na toto téma.