La Nuit des idées – Společná výzva pro svět bez uhlíku

La Nuit des idées – Společná výzva pro svět bez uhlíku

Francouzské velvyslanectví v České republice a Francouzský institut v Praze organizují diskuzi „Vědecká komunita a změna klimatu: informovat, zvyšovat povědomí a jednat“. Jakou roli může vědecká komunita hrát při zvyšování povědomí společnosti o otázkách životního prostředí? Jaký vliv může mít na směřování politických rozhodnutí? Jaké jsou dopady a limity popularizace vědy? Jaká negativa to může přinášet?

Místo: Konferenční sál ve Francouzském institutu (5. patro)
Datum
: čtvrtek 24. října 2024, 18:00
Jazyk konání akce
: čeština a francouzština

Organizátoři: Francouzské velvyslanectví v České republice a Francouzský institut v Praze

Diskutující: Jana Dlouhá (Univerzita Karlova), Zuzana Harmáčková (Akademie věd ČR), Gilles Lepesant (CNRS/CEFRES)

Abstrakt

Ve čtvrtek 24. října v 18 hodin vás zveme do Francouzského institutu na diskuzi na téma „Vědecká komunita a změna klimatu: informovat, zvyšovat povědomí, jednat“.

Diskutovat budou Jana Dlouhá, česká odbornice na transformativní vzdělávání pro udržitelný rozvoj, Zuzana Harmáčková, česká odbornice na scénáře budoucího vývoje a cesty k udržitelnosti, a Gilles Lepesant, francouzský geograf. Každý z nich představí různé aspekty a konkrétní příklady úlohy vědecké komunity v rámci podpory snižování emisí uhlíku.

Jana Dlouhá je vědecká pracovnice Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy; hlavní editorka recenzovaného časopisu Envigogika; zakladatelka a koordinátorka Regionálního centra expertizy Česko; 2. místopředsedkyně České komise pro UNESCO; bývalá místopředsedkyně a současná členka poradního výboru mezinárodní sítě vysokoškolských institucí Copernicus Alliance. Zabývá se transformativním vzděláváním pro udržitelný rozvoj a souvisejícími změnami ve vzdělávání na všech úrovních; pracuje v oblasti digitálních médií, otevřených vzdělávacích zdrojů (je spoluzakladatelkou znalostní základny Enviwiki).

Zuzana Harmáčková vede Oddělení sociálně-ekologické analýzy na Ústavu výzkumu globální změny AV ČR. Zabývá se vytvářením a analýzou budoucích scénářů a cest k udržitelnosti ve spolupráci s odborníky, politickými představiteli a zástupci veřejnosti napříč různými kulturními a geografickými kontexty (Česko, Evropa, Střední Asie, Afrika). Přispívá k činnosti mezinárodních platforem zlepšujících přenos znalostí o udržitelnosti mezi výzkumníky a tvůrci politik (např. v rámci vědecko-politického rozhraní IPBES – Intergovernmental Science-Policy Platform for Biodiversity and Ecosystem Services). Vyučuje na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy a Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity.

Gilles Lepesant je ředitelem výzkumu v CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique) v oblasti geografie a spolupracovníkem Centra Marca Blocha (Berlín) a Asijského centra energetických studií (Hongkongská baptistická univerzita). Vyučuje na Sciences-Po v Paříži. Jeho hlavními výzkumnými tématy jsou energetická politika EU, realizace přechodu v členských státech (zejména v Německu), energeticko-klimatická politika v rámci politiky soudržnosti, strategie dílčích státních území (měst, regionů, přístavů) z hlediska energetického přechodu a adaptace na změnu klimatu.

Diskusi bude moderovat Clément Maufras. Clément Maufras je nezávislým konzultantem v oblasti sociální odpovědnosti podniků a jako odborník i občan se aktivně podílí na zvyšování povědomí o otázkách životního prostředí, zejména těch, které se týkají změny klimatu a dekarbonizace.

Diskuze bude vedena v českém a francouzském jazyce (se simultánním překladem).

Diskuzi a událost „La Nuit des idées 2024 – Společná výzva pro svět bez uhlíku“ pořádají Francouzský institut v Praze ve spolupráci s nakladatelstvím Argo a CEFRES.