Reprezentace stejnopohlavní touhy v literatuře

Reprezentace stejnopohlavní touhy v literatuře.
Lokální kontexty s celosvětovým propojením.

Projekt je financovaný aliancí univerzit 4EU+. Účastní se jej pařížská Université Sorbonne, pražská Filozofické fakulta UK a univerzity v Kodani, Miláně a Varšavě a CEFRES.

Koordinátoři projektu:

Josef Šebek, FF UK, Ústav české literatury a komparatistiky, hlavní řešitel minigrantu EU4+
Mateusz Chmurski, CEFRES / Sorbonne Université
Carlotta Cossuttová, Università degli Studi di Milano Statale / FUEL – Feminist and Queer Philosophy Lab
Libuše Heczková, FF UK, Ústav české literatury a komparatistiky / Centrum genderových studií
Anton Juul, Kodaňská univerzita / Centre for Gender, Sexuality and Difference
Iwona Kurzová, Uniwersytet Warszawski, Instytut Kultury Polskiej
Jean-François Laplénie, Sorbonne Université / Initiative Genre Philomel

Abstrakt

The project intends to develop a network of 4EU+ colleagues working on LGBTQ+ cultural and literary history around a book project for the International Comparative Literature Association series’ Comparative History of Literatures in European Languages (ICLA CHLEL).

Projekt si klade za cíl rozvinout síť vědců podílejících se na grantu 4EU+ a zabývajících se otázkami LGBTQ+ a kulturní a literární historií, aby na jejím základě mohla vzniknout publikace pro sérii Comparative History of Literatures in European Languages (ICLA CHLEL), již zaštiťuje International Comparative Literature Association.

Kniha s názvem “Same-Sex Desire: Representations, Circulations, Locations in European Literary Cultures” má za cíl pojednat v celé šíří o tom, jak je téma stejnopohlavní touhy vykreslováno v lituratuře psané evropskými jazyky, a to počínaje devatenáctým stoletím a začátky modernismu, dobou, kdy se v různých evropských kontextech začaly vynořovat moderní definice homosexuality, a konče sklonkem století dvacátého, který byl obdobím pandemie AIDS, jež vedlo k proměně vykreslování stejnopohlavní touhy a zrodu nových úhlů pohledu genderových a queer studií. Spolupráce, která bude díky projektu zahájena, je klíčová právě pro záběr chystané publikace a inovativní metodologii.

Časová struktura

  1. Zahajovací setkání týmu 4EU+ v Praze, červen 2024
  2. Mezinárodní konference „Boundless Affections: Methodologies in Transnational History of Same-Sex Desire in Literature (19th-20th centuries)“, Praha, 19. a 20. září 2024
  3. Představení týmového projektu na ICLA CHLEL Board Meeting, Kodaň, 1. června 2024
  4. Výzkumy v archivu, Paříž, BNF, srpen 2024
  5. Výzkumný seminář se členy týmu, Praha, říjen a listopad 2024

Cíl projektu

  1. Sdružení skupiny odborníku v oblasti genderových studií v alianci univerzit 4EU+ (PhilomelInterGenFUELCGS) do týmu se speciálním zaměřením na otázky LGBT+.
  2. Diskuze o teoretických a metodologických otázkách ohledně historických zobrazování stejnopohlavní touhy v Evropských jazycích v tématech: kontinuita a změna; použité koncepty a metody; literatura zabývající se různými sexuálními orientacemi a genderovými identitami ve vztahu k evropským literárním tradicím a transkulturním a nadnárodním perspektivám; kánon a subkánon vykreslování stejnopohlavní touhy v literatuře, specifické žánry ve vztahu k reprezentacím stejnopohlavní touhy; gay/lesbický/queer úhel pohledu; motivy a opakující se motivy popisu sebe samého, polemika s (dominantními) normami.
  3. Sdílení vědeckých a pedagogických zkušeností v rámci sdružení vědců 4EU+.