Desáté výročí a prodloužení Platformy CEFRES

Dne 7. října 2024 se na Velvyslanectví Francouzské republiky v Praze sešli Stéphane Crouzat, velvyslanec Francouzské republiky v Praze, Eva Zažímalová, předsedkyně Akademie věd České republiky, Marie Gaille, ředitelka Ústavu humanitních a společenských věd Francouzského národního centra pro vědecký výzkum (CNRS) a Milena Králíčková, rektorka Univerzity Karlovy v Praze, aby společně oslavili výročí deseti let Platformy CEFRES.

Mme Marie Gaille, directrice de CNRS-SHS, Mme Milena Kralickova, Rectrice de UK - Mme Eva Zazimalova, Présidente de AV CR
Mr. Stéphane Crouzat, Ambassador of France – Mrs. Marie Gaille, director of CNRS-SHS – Mrs. Milena Kralickova, Rector of UK – Mrs. Eva Zazimalova, President of AV CR

 

Během slavnostního ceremoniálu byla prodloužena na období 2024-2029 smlouva ze dne 21. listopadu 2014, kterou podepsaly dvě významné akademické instituce v České republice, stejně jako Francouzské národní centrum pro vědecký výzkum (CNRS) a Velvyslanectví Francouzské republiky.
Dále byla udělena dvě vyznamenání: Rytíř Národního řádu čestné legie paní Marii-Elizabeth Ducreux, zakladatelce a první ředitelce CEFRES, a Rytíř Národního řádu za zásluhy paní Claire Madl, zástupkyni ředitele centra.

 

 

 

 

Francouzsko-česká platforma pro výzkum v humanitních a společenských vědách, zvaná též Platforma CEFRES, byla inaugurována 7. října 2015 a spojuje Univerzitu Karlovu v Praze, Akademie věd České republiky, a Francouzský ústav pro výzkum ve společenských vědách (CEFRES). Z úspěšně realizovaných projektů Platformy CEFRES můžeme zmínit například program Tandem, inkubátor pro rozsáhlé evropské projekty, otevřený až třem výzkumným týmům zároveň. Tandem doposud umožnil získat dva granty Evropské rady pro výzkum (ERC) v celkové výši 3,5 milionu eur. Od roku 2022 Platforma CEFRES také společně podpořila padesát ukrajinských výzkumných pracovnic a pracovníků. Její partnerské instituce rovněž spolufinancují šest výzkumných pozic (pro doktorand(k)y, postdoktorand(k)y a vedoucí výzkumné pracovníky a pracovnice)

Dne 7. října 2024 na velvislanectví Francouzské republiky se setkala stovka partnerů a přátel CEFRESu.