Kajetán Holeček – Výzkum & CV

“Jews in Cheb (Eger) in the High and Late Middle Ages”

Kontakt: kajetan.holecek[@}cefres.cz

Výzkumná osa 3 – Věci, stopy, mapování: prostor v jeho každodennosti

Ve své disertační práci se zabývám postavením Židů v městském prostoru Chebu, města na česko-německém pomezí. Vzhledem k tomu, že židovská komunita v tomto městě patřila k nejstarším a nejpočetnějším v zemích Koruny české, vnímám ji jako reprezentativní ukázku středověké židovské komunity. Místní situace tak může posloužit jako cenná případová studie pro pochopení role židovských obyvatel v prostoru středověkých měst. Primárním cílem mého výzkumu je definovat roli Židů ve středověké městské společnosti na základě analýzy sociálních interakcí v městském prostoru a odpovědět tak na otázku: „Jak bychom měli mluvit a přemýšlet o Židech v městském prostoru?“ 

S využitím metodologie tzv. prostorového obratu (spatial turn) zkoumám ve své disertaci, jak se židovští obyvatelé Chebu pohybovali ve fyzickém a sociálním prostoru města, jak s ním interagovali a jak tyto interakce utvářely sociální a ekonomické vztahy. Zaměřuji se na analýzu čtyř témat: (1) Židovská ulice, (2) Synagoga, (3) Úvěrový obchod a (4) Vyhnání, přičemž každé z nich ilustruje jiné aspekty interakce Židů v městském prostoru. 

Nemám v úmyslu zkoumat židovsko-křesťanské vztahy jako vztahy menšiny a většiny; Cheb vnímám jako jeden sdílený prostor, v němž všichni obyvatelé a návštěvníci města žili a vzájemně se ovlivňovali. Otázkou je, do jaké míry byla tato interakce utvářena jejich postavením ve společnosti. Ve svém výzkumu se snažím prozkoumat, co se odehrávalo pod rouškou zdánlivého hierarchického uspořádání tam, kde realita přesně neodpovídala předepsanému. 

Při analýze židovské zkušenosti ve středověké městské společnosti přesouvám pozornost od samotné židovské komunity k širšímu městskému prostoru a společnosti. Díky tomu je možné vyhnout se úskalí přílišného zdůrazňování role Židů výhradně jako menšiny v rámci většinové populace. Pouze zkoumáním společnosti jako celku můžeme pochopit podmínky života Židů ve městech, kdy byli Židé někdy vnímáni jako žádoucí a někdy nežádoucí součást společnosti. 

CV 

Vzdělání 

  • od 2020 Židovská studia (Ph.D.); Filozofická fakulta Univerzity Karlovy
  • 2018–2021 Historie – České dějiny v evropském kontextu (NMgr.); Filozofická fakulta Univerzity Karlovy
  • 2017–2020 Hebraistika (NMgr.); Filozofická fakulta Univerzity Karlovy
  • 2015–2018 Historie (Bc.); Filozofická fakulta Univerzity Karlovy
  • 2014–2017 Hebraistika (Bc.); Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Účast na výzkumných projektech (výběr) 

  • od 2024 Odpustkové seznamy pro jeruzalémskou pouť ve střední Evropě (14. – 16. století), GAČR, 24-11115S (odborný spolupracovník) 
  • od 2020 Migrace a mobilita v pražské židovské obci na přechodu od středověku k ranému novověku, Lumina Quaeruntur AV ČR, LQ 300151901 (odborný spolupracovník) 
  • 2020–2022 Obchod – peníze – lichva. Pražští měšťané v ekonomickém prostoru Evropy (13.–15. století), GAČR Juniorský projekt, GJ20-10897Y (odborný spolupracovník) 

Účast na konferencích (výběr) 

  • 04/2024 Conference: “Beyond Large Communities: Small Jewish Settlements in the Middle Ages,” Klagenfurt (Austria); Paper: The Jewish Community in Teplice (Teplitz) at the End of the Middle Ages 
  • 11/2023 „Jewish Merchants in Bohemian and Polish Cities in the 16th Century: Similarities and Differences“, Marktpraktiken und Konsum in der vormodernen Stadt, Saarbrücken 
  • 7/2023 „The Books of Obligations and Jews in Eger (Cheb)“, 12th EAJS Congress: Branching Out – Diversity of Jewish Studies, Frankfurt nad Mohanem 
  • 8/2022 „The Jews of Prague and Poznan: A Study of Migration and Family Ties in the 16th Century“, The 18th World Congress of Jewish Studies, Jeruzalém 
  • 6/2022 „Rural Credit in Late Medieval Central Europe: The Town of Znojmo“, Rural History, Uppsala. 
  • 6/2022 „The Credit Trade and the Expulsion of the Jews from Eger (Cheb): Disruption or Continuity?“, Disruption und Resilenz in der aschkenasisch-jüdischen Geschichte (14. – 16. Jh.), Trevír. 

Publikace (výběr) 

  • Zwischen Prag und Posen: Einige Sondierungen in Streitigkeiten Prager und Posener Juden, in: Buňatová, Marie (ed.), Migrationsprozesse und Mobilität der europäischen Juden am Übergang vom Mittelalter zur Neuzeit, Kiel: Solivagus-Verlag, 2023 [v tisku] 
  • Václav IV.: Rex Iudaeorum?, Husitský Tábor 28 (2023), s. 9–34. 
  • Židovské půjčky ve středověkém Znojmě, in: Musílek, Martin (ed.), Ceny – mzdy – peníze: Ekonomické myšlení ve středověkých a raně novověkých městech, Praha: Argo, 2023, s. 163–184. 
  • „Obec bez stanov je jako žena bez svatební smlouvy“: instituce a organizace venkovských židovských obcí v Čechách v 17. a 18. století, in: Sixtová, Olga – Sládek, Pavel (eds.), Pinkasim a správa židovských obcí v českých zemích raného novověku: struktura a funkce, Praha: Academia, 2023, s. 45–113. 
  • Bohemian Jews in Poznań after 1541: Merchants, Rabbis and Exiles, Judaica Bohemiæ LVII/2 (2022), s. 5–30.