Covid-19: Práce z domova a management

CEFRES vás zve na mezinárodní panelovou diskuzi organizovanou na téma:

Co nám říká sanitární krize o rozvoji podniků a organizaci práce.

Datum: Čtvrtek 25. března 2021, v 17h30
Kde: Online (Zoom, odkaz níže)
Jazyk: Angličtina

Organizována:

Vincentem Montenero, PhD v oblasti managementu, CEFRES / MIAS-CVUT

S účastní těchto expertů:

Cristina Cazorzi, PhD v oblasti managementu, EMEA Dispute Manager, Whirlpool
Daniel Prokop, PhD v oboru sociologie, ředitel výzkumného institutu  PAQ Research
Julie Landour, PhD v oboru sociologie, profesor na univerzitě Paris-Dauphine
Jean-François Chanlat, PhD v oboru sociologii, profesor na univerzitě Paris-Dauphine

Pandemie se hluboce dotkla řízení podniků a vztahů na pracovišti. Po určitě době vynaložené na přizpůsobení se situace většina podniků zavedla kroky, které jim pomohly odpovědět na požadavky klientů. Podle mnohých manažerů tato výjimečné situace jen zrychlila tendence, které již existovaly, jak bylo možné vidět s rychle vzrůstajícím počtu zaměstnanců, kteří začali pracovat z domova. Krize byla také výzvou, na kterou bylo potřeba reagovat potřebnými změnami: být rychlejší, zamyslet se nad počtem pracovním cest, změnit metody řízení organizací, zlepšit integraci nových zaměstnanců.

Mnohé otázky se nabízejí:

  • Co zůstane z těchto změn týkajících se funkce společností po krizi?
  • Jak se na tyto změny zaměstnanci adaptují?
  • Jaké jsou důsledky krize co se týče sociálních vazeb na pracovišti, psychosociálních problémů, rozdělení zaměstnanců a špatné integrace nových zaměstnanců?

Za účelem najít odpovědi na tyto otázky se shromáždí francouzští a čeští experti a budou diskutovat o datech týkajících se podniků a profesních vztahů, současných i budoucích,

Událost na Facebooku: https://fb.me/e/DwO2jTlW

Pro vstup na online konferenci klikněte prosím tento odkaz:  https://us02web.zoom.us/j/84711376944

Městská hnutí a místní politika v zemích střední a východní Evropy: nedávný vývoj a koncepční rozpolcenost

Mezinárodní workshop

DATUM: 4-6.11.2021
(čtvrtek večer: hlavní projev a recepce; Pátek: prezentace, sobota ráno: kritická městská prohlídka v okrese Karlon: od dělnické čtvrti až po symbol gentrifikace)

Konec přihlášek: 30.5.2021

Pořádá CEFRES (Francouzský ústav pro výzkum ve společenských vědách) v Praze ve spolupráci s Ústavem sociologických věd (Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze), Fundacjou Zatokou (PL) a Periférií (HU)
Workshop se zabývá úlohou politických institucí a sociálních hnutí v procesu městských změn v zemích střední a východní Evropy. Případ Prahy ukazuje, že postkomunistické města mají po roce 1989 zvláštní historickou hodnotu z hlediska rozvoje měst. Na jedné straně je přes noc zavedena ideologie volného trhu, na druhé straně existují nepřipravené instituce, které nejsou schopny pojem o občanech pojem “Městský prostor” – státní a obecní moc je buď technokratická a elitářská, nebo vylučující vůči občanským organizacím (Horok 2007; 2012 je Bouzarovski). Vzájemná delegitimizace státních úředníků a aktivistů, nedostatek důvěry v komunální politiku, zneužití komunální politiky jako kanálu pro prosazování zájmů developerů jsou jevy ovlivňující rozvoj měst v 90.
Specifický historický, institucionální a politický vývoj v zemích střední a východní Evropy vyvolal kritiku slepého uplatňování koncepčního aparátu ze západních společenských věd bez dalšího kritického přehodnocení. Příběhy “dohánění západu” jsou přehodnocovány z perspektiv složitějších přístupů, včetně Západu a Východu jako složek stejného globálního systému (Gagyi 2015). Zvláštní místní politická kultura také představuje záležitost zájmu (C’sa 2008). Pokud jde o rozvoj měst, faktory, jako je demokratický deficit na komunální úrovni, který vede k chybějícím mechanismům zapojení veřejnosti, nebo obraz městského plánování jako nepřátelského ideologii volného trhu jsou pro postkomunistické země specifické jen málo faktorů (Jacobsson 2015; Pixov 2018, 2020; 2012 je Bouzarovski. Temelovo 2009). Jak v této souvislosti aplikujeme a přemyslíme koncepty studia sociálních hnutí, včetně radikálních sociálních hnutí?

 

Závěrem, urbanita není jen o vládnutí a odporu, ale také o fyzické městské mapě. Infrastrukturu pro sociální hnutí tvoří různé otevřené prostory, squaty, sociální a mládežnická centra. Vezmeme-li v neuvažování o sociálně-prostorové dialektice, kterou zavedl Edward Soja (prostor a sociální vztahy mají vzájemný vliv) (Soja 1989), bylo by možné sledovat vztah mezi správou městského prostoru, dostupností městského prostoru místním iniciativám a aktivistickým projektům a rozvojem sociálních hnutí.
K účasti na této akci jsou zváni vědci zabývající se rozvojem/politikami měst, radikálními a umírněnými městskými hnutími, městskými občanskými iniciativami a samoorganizovanými skupinami, hnutími nájemníků, autonomními a dekommodizovanými prostory. Jsou vítány kritické sociální a historické úvahy o rozvoji měst v zemích střední a východní Evropy, jakož i osobně zapojení výzkumní pracovníci a aktivisté-výzkumníci. Cílem workshopu je sdílet znalosti a postupy podél tří os (ale ne výhradně):
  • historickost institucionálních mechanismů v zemích střední a východní Evropy a správa městského prostoru ve velkých městech: přetrvávající tendence a noví aktéři?
Místní rozvoj měst v 90. a v první desetiletí 21.století poznamenán několika nevynalezenými jevy. Abychom jmenovali některé: nízká účast veřejnosti, vzájemná delegitimizace aktivistů, státních úředníků a místních politiků, velkých politických stran spíše než iniciativ na místní úrovni přítomných v komunální politice – případ Prahy (Horok 2007). Tyto tendence podnítily změnu na komunální úrovni, například aktivisté vstupující do politiky s cílem otevřít struktury politických příležitostí řadovým aktérům (Pixov 2020), novým místně založeným progresivním politickým hnutím a stranám vznikajícím ve velkých městech. Jak dnes ovlivňují politiku ve městech další institucionální, politické a sociální jevy, které lze vysledovat z 90. Jakou roli hrají velká města v progresivní politice v zemích cee? Můžeme pozorovat tendence, které by mohly být považovány za “nového komunálního” (viz Purcell 2006; Russell 2019)? A jaká je role periferie v procesu městských změn?
  • aplikace pojmů používaných pro studium městského aktivismu v západních okresech a jeho kritického přehodnocení v zemích  CEE/EE.
Jsou “obvyklí konceptuální podezřelí” ze studií sociálního hnutí (struktura politických příležitostí, mobilizace postihu atd.) vhodné pro kontext zemí střední a východní Evropy? Co můžeme říci o takových pojmech, jako je předobjevení a přímá akce uplatňovaná ve výzkumu radikálních hnutí? I když jsou obě sady konceptů použity v kontextu společného střední a východní Evropy, kritické přehodnocení jejich kompatibility s místním kontextem stále chybí.
  • socioprostorová dialektika – žádný prostor – žádný pohyb?
Zatímco v Polsku je hnutí squatterů a nájemníků poměrně silné, v jiných zemích střední a východní Evropy je situace odlišná. Česká republika je zemí jednoho politického společenského centra, ale s pluralitou samoorganizované městské iniciativy. Jak je tento vývoj spojen s fyzickým prostorem (infrastrukturou), který je pohyb schopen získat a udržet? Jak různé typy městských prostor ovlivňují sílu pohybu a jaký typ prostorů můžeme pozorovat v zemích střední a východní Evropy? S čím bojují? Zatímco kapitalistický rozvoj měst tlačí místní obyvatele na periferii financializací vytesanou do kamene, jaké prostorové strategie odporu zůstávají?
Jazykem workshopu je angličtina. Zašlete návrhy (abstrakt max 300 slov) pro 20 minutové prezentace a krátkou biografii (150 slov)  na adresu : Yuliya Moskvina (yuliya.moskvina@fsv.cuni.cz). Pomoc s cestovními a ubytovacími náklady může být nabídnuta účastníkům, kteří nejsou schopni zajistit financování ze svých institucí. Workshop se bude konat v Praze ve 4.-6.11.2021 v CEFRESu. 
   
Vědecká komise:

Jérôme Heurtaux (CEFRES, Praha)

Yuliya Moskvina (FSV, Univerzita Karlova v Praze)

Lukáš Kotyk (FSV, Univerzita Karlova v Praze)

Zsuzsanna Pósfai (Periféria Policy and Research Center, Budapest)

Grzegorz Piotrowski (Institut sociologie, Univerzita v Gdańsku)

Yoann Morvan (CNRS, Paříž)

 

Minulost v přítomnosti : migrace a historie v současné době.

Tandem webinář
organizuje Catherine Perron z Ústavu mezinárodních studií pařížského SciencesPo (CERI): Výzkumná skupina migrace a mobility s Johanou Wyss (AV ČR / CEFRES)  ve spolupráci s Michèle Baussant (CEFRES, CNRS) a  Marií Kokkinou (CEFRES / Karlova Univerzita).

Datum: 25. března 2021, 13h30 až 15h30
Místo: Online (odkaz na Zoom setkání k dispozici níže)
Jazyk: Angličtina

Prezentace:

Christophe Bertossi – Centre for Migration and Citizenship, French Institute of International Relations (IFRI), Paris/Department INTEGER, Fellow Institut Convergences Migrations
Jan Willem Duyvendak – Sociology, University of Amsterdam (UvA), /Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS-KNAW), Amsterdam
Nancy Foner – Hunter College and Graduate Center, City University of New York, New York, NY, USA

Budou prezentovat speciální číslo vědeckého časopisu Journal of ethnic and migration studies : Past in the present : migration and the uses of history in the contemporary era.

Diskuze:

Wulf Kantsteiner – School of Culture and society – History subject – Aarhus University – Denmark
Evelyne Ribert – CNRS / Institut interdisciplinaire d’anthropologie du contemporain (IIAC)/ EHESS – Fellow Institut Convergence Migration

Pro více informací o programu Tandem, navštivte tuto internetovou stránku: https://cefres.cz/cs/program-tandem

Pro připojení na setkání použijte prosím tento odkaz: https://us02web.zoom.us/j/84864576020

 

     

 

 

Jak zacházet se sociální jinakostí: přátelství ve stavovské společnosti

Claire Madl (CEFRES)
bude přednášet pro česko-francouzský historický seminář.

Datum : Čtvrtek 18. února , 9h-12h30
Místo
: CEFRES a online  (odkaz níže)
Organizátoři
: CEFRES et Ústav českých dějin,  FF UK
Jazyk: francouzština

Program semináře naleznete zde : Séminaire historique franco-tchèque (FFUK et CEFRES)

Odkaz na Zoom setkání je k dispozici zde : https://cesnet.zoom.us/j/96694269885
Pro zápis napište na tuto e-mailovou adresu: Jaroslav.svatek@ff.cuni.cz