Speciální knižní revue – červen 2022

CEFRES Knižní revue

V rámci této speciální edice naší CEFRES Knižní revue, se potkáme s Lubou Jurgenson, profesorkou ruské literatury na Sorbonnské univerzitě, ředitelkou ústavu Kultur a společností východní, jižní a střední Evropy (Eurorbem), překladatelkou, autorkou románů a esejí a šéfredaktorkou edičních řad v různých nakladatelstvích, u příležitosti vydání jejího nejnovějšího díla.

Kdy: úterý, 28. června v 15:30
Kde: Knihovna CEFRES, Na Florenci 3, Praha 1 (pro online připojení nás kontaktujte na: cefres@cefres.cz)
Jazyk: francouzština

Luba Jurgenson je specialistkou na literaturu přinášející svědectví o koncentračních, nacistických a sovětských  táborech a zároveň, v širším záběru, na paměti a reprezentaci násilí ve střední a východní Evropě. Ve svém posledním díle (Rozsévač očí. Chodníčky Varlama Šalamova, Verdier 2022), se zamýšlí nad literaturou tváří v tvář extrémnímu násilí a vzpomínání na něj, a zároveň reflektuje tříštění, okliky a zamlčení, které z nich vyplývají.

Zveme Vás taky k diskuzi o její překladatelské činnosti, zejména literatury z Gulagu, ale taky literatury fikce. Toto spojení je i základem knižní edice, kterou vede spolu s Annou Coldefy-Faucard u Verdier, nakladatele Kolymských povídek od Varlama Šalamova, jenž zaujímá výsadní místo ve francouzském prostředí pro své zásluhy na zprostředkovávání zahraniční literatury.

Její kompletní biografii naleznete zde.

Na programu Revue:
  • Charles Stepanoff : L’animal et la mort. Chasse modernité et crise du sauvage (La Découverte 2021), představí Hana Fořtová (FLÚ AV ČR)
  • Karol Modzelewski : Nous avons fait galoper l’histoire. Confession d’un cavalier fatigué (Maison des sciences de l’homme 2018), představí  Florence Vychytil-Baudoux (EHESS v Paříži)
  • Luba Jurgenson : Le semeur d’yeux. Sentiers de Varlam Chalamov (Verdier 2022), představí samotná autorka

Po diskusi bude následovat recepce ke konci akademického roku CEFRESu, na kterou jste srdečně zváni.