Tým doktorandů 2021–2022

Tým doktorandů 2021–2022

Véronique Gruca

Kontakt: veronique.gruca(@)cefres.cz

je doktorandkou na univerzitě Paris-Nanterre. Její disertační práce s názvem Rodinné příběhy. Společenskost, rituály a každodenní život mezi mongolskými Buryaty spadá pod osu č.1 výzkumného záměru CEFRESu. Využívá finanční podpory CEFRESu v rámci Programu na podporu mobility mladých vědců.

Jan Kremer

Kontakt: jan.kremer(@)cefres.cz

je doktorandem na Karlově univerzitě v Praze. Jeho disertační práce s názvem The Digital Game as a Historical Representation – Medievalism and Czech Historical Culture spadá pod osu č. 3 výzkumného záměru CEFRESu. Využívá finanční podpory Programu Platformy CEFRES na podporu doktorského studia.

Nikola Ludlová

Kontakt: nikola.ludlova(@)cefres.cz

je doktorandkou na katedře historie Středoevropské univerzity v Budapešti. Její disertační práce s názvem Romové jako objekt vědy a státní politiky. Sociální inženýrství v poválečném Československu, 1945–1989 spadá pod  osu č. 2 výzkumného záměru CEFRESu.  Využívá finanční podpory CEFRESu v rámci Programu na podporu mobility mladých vědců.

Vojtěch Pojar

Kontakt: vojtech.pojar(@)cefres.cz

je doktorandem na Středoevropské univerzity v Budapešti. Jeho disertační práce s názvem Experts in Post-Imperial Transitions: Entanglements and Diverging Trajectories of Eugenicists between the Habsburg Empire and the Nation States, 1912–1939 spadá pod osu č. 1 výzkumného záměru CEFRESu. Využívá finanční podpory CEFRESu v rámci Programu na podporu mobility mladých vědců.

Agnieszka Sobolewska

Kontakt: agnieszka.sobolewska(@)cefres.cz

je doktorandkou pod dvojím vedením na Univerzitě ve Varšavě a na Sorbonně. Její disertační práce s názvem Mezi sebeanalýzou a autobiografií. Každodenní psací praktiky prvních Freudových učenců spadá pod osu č. 2 výzkumného záměru CEFRESu. Využívá finanční podpory CEFRESu v rámci Programu na podporu mobility mladých vědců.

Doktorandi přidružení k CEFRESu 2021–2022

Honoré Banidjè

Kontakt: kbanidje(@)gmail.com

je doktorandem historie na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy. Jeho výzkum se zabývá tématem Budování národa v Beninu v letech 1894 až 1975 ve středoevropské perspektivě. Porovnává národní vývoj nástupnických států po zániku centrálních cisářství, v Africe hlavně Beninské republiky, a ve střední Evropě Československa.

Adrien Beauduin

Kontakt: adrien.beauduin(@)cefres.cz

je doktorandem na Středoevropské univerzitě v Budapešti. Jeho disertační práce nese název Ideje, mobilizace a faktory angažovanosti členů nové politické pravice v Čechách a v Polsku a spadá pod osy č. 2 a 3 výzkumného záměru CEFRESu.

Alice Clabaut

Contact: alice.clabaut.billier(@)gmail.com

is a PhD student in cotutelle between Charles University (Prague) and Sorbonne Université (Paris), under the supervision of Florence Naugrette, Elisabeth Angel-Perez, and Petr Christov. Her dissertation, entitled Staging and reception of Samuel Beckett’s theatre in France, Germany and the Czech Republic after the fall of the Berlin Wall, contributes to CEFRES research area 1.

Astrid Greve Kristensen

Kontakt: astrid.grevekristensen(@)cefres.cz

je doktorandkou na univerzitě Paris-Sorbonne pod vedením Clary Royer. Její disertační práce s názvem Cizinci v podivné zemi: sirotci východo-středoevropské literatury a obrat k vesnici je součástí osy č. 3 výzkumného záměru CEFRESu.

Felipe Kaiser Fernandes

Kontakt: fernandes@cefres.cz

je doktorandem na EHESS v Paříži ve spolupráci s Institut interdisciplinaire d’anthropologie du contemporain (IIAC). Ve svém dizertačním projektu s názvem Vznik obchodnického národa. Etnografie obchodních sítí Vietnamců ve střední Evropě pod vedením profesorky Sophie Wahnich, spadá do výzkumné osy č. I.

Adéla Klinerová

Kontakt: adela.klinerova(@)cefres.cz

je doktorandkou pod dvojím vedením Richarda Biegela a Sabine Frommel na Univerzitě Karlově a na École Pratique des Hautes Études v Paříži. Její disertační práce Francouzská novověká architektura v kontextu architektury 19. století v českých zemích a ve střední Evropě spadá pod osu č. 1 výzkumného záměru CEFRESu.

Barbora Kyereko

Kontakt: barbora.kyereko(@)cefres.cz

je doktorandkou na Karlově univerzitě v Praze. Její dizertační práce pod názvem Ghana je kakao, kakao je Ghana:Theobroma cacao L. ve svých časových parametrech  je součástí osy č. 3 výzkumného záměru CEFRESu.

Dušan J: Ljuboja

Kontakt: dusan.ljuboja(@)cefres.cz

je doktorandem na Eötvös Loránd Univerzitě v Budapešti. Jeho dizertační práce pod názvem Stát, nacionalismus a panslavismus za “Metternichovy éry (1815–1848) příklad Srbů z Pešti a Budína je součástí osy č. 3 výzkumného záměru CEFRESu.

Yuliya Moskvina

Kontakt: yuliya.moskvina(@)cefres.cz

je doktorandkou na Univerzitě Karlově pod vedením Paula Blokkera. Její disertační práce v oboru sociologie s názvem Stát, squat, společnost je součástí osy č. 2 výzkumného záměru CEFRESu.

Arthur Pérodeau

Kontakt:  perodeau.arthur(@)gmail.com

je doktorandem v École des hautes études en sciences sociales (EHESS, Paříž) et na Karlově univerzitě. Jeho disertační práce pod názvem La chronique de Cosmas et des premiers continuateurs (XIIe -début du XIIIe siècle). La naissance d’une tradition historiographique tchèque, je součástí osy č. 3 výzkumného záměru CEFRESu.

Pascal Schneider

kontakt: pascal.charles.schneider(@)gmail.com

je doktorandem na univerzitě Paris-Sorbonne (Paříž IV), pod dvojím vedením Johanny Chapoutot a Dietmara Hüsera (Sárská univerzita). Jeho disertační práce z období soudobých dějin s názvem Sociologie členů Národně socialistické německé dělnické strany NSDAP na územích anexovaných Třetí říší (Alsasko, Moselle, Eupen-Malmédy, Sudety) v letech 1938–1944 je součástí osy č. II výzkumné osy CEFRESu.

Florence Vychytil-Baudoux

Kontakt: florence.vychytil-baudoux(@)cefres.cz

je doktorandkou na École des hautes études en sciences sociales v Paříži, pod vedením Nancy L. Green. Její disertační práce s názvem Mezi občanstvím, etnicitou a exilovou politikou: logiky politické integrace Polonie ve Francii, Spojených státech a Kanadě, 1945-1980 je součástí osy č. 1 výzkumného záměru CEFRESu.