Tým doktorandů | 2023-2024

Tým doktorandek 2023–2024
Jelena Božović

Kontakt : jelena.bozovic(@)cefres.cz

je doktorandkou lingvistiky na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK). Její výzkumná práce se zaměřuje na vzájemné působení oficiální a neoficiální jazykové politiky v poválečné Bosně a Hercegovině a přispívá k  CEFRES výzkumným osám I a II. Bylo jí uděleno doktorandské stipendium Platformy CEFRES na rok 2024–2025.

Júlia Čížová

Kontakt : julia.cizova(@)savba.sk

je doktorandkou historie v Historickém ústavu Slovenské akademie věd (SAV). Její výzkumná práce se zaměřuje na dějiny slovenského ekologického hnutí v letech 1969–1989 a v CEFRESu přispívá k výzkumné ose. V roce 2024–2025 získala doktorandské stipendium CEFRES-SAV .

Kateřina Fuksová

Kontakt : katerina.fuksova(@)fsv.cuni.cz

je doktorandkou kulturní antropologie a historie na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Její výzkumná práce se zaměřuje na paměť, identitu a vytváření historických narativů ve středovýchodní Evropě, zejména v Kišinově v Moldavské republice, a v CEFRESu přispívá výzkumné ose III. Získala doktorandské stipendium Platformy CEFRES na rok 2024–2025.

Olga Kalashnikova

Kontakt: Kalashnikova_Olga(@)phd.ceu.edu

je doktorandkou na Středoevropské univerzitě ve Vídni a Budapešti. Její doktorská práce s názvem Preaching the Passion in 14th-century Bohemia: The rhetoric of Good Friday sermons spadá do výzkumné osy II. Získala doktorandské stipendium CEFRES “France & Visegrád” na rok 2024–2025.

Lola Sinoimeri

Kontakt : lola.sinoimeri(@)cefres.cz

je doktorandkou srovnávací literatury na universitách Paris 8 a Paris-Sorbonne. Její disertační práce se zaměřuje na literární tvorbu čtyř autorek z balkánské diaspory v Německu, Švýcarsku a Itálii: Marica Bodrožić, Melinda Nadj Abonji, Elvira Dones a Anilda Ibrahimi a přispívá k výzkumným osách I a II. Získala doktorandské stipendium na CEFRES “France & Visegrád” na rok 2024–2025.

Doktorandi:ky přidružení:é k CEFRESu 2023–2024
Adrien Beauduin

je doktorandem politologie na Středoevropské univerzitě v Budapešti. Jeho disertační práce s názvem Ideje, mobilizace a faktory angažovanosti členů nové politické pravice v Čechách a v Polsku spadá pod osy 2 a 3 výzkumného záměru CEFRESu.

Adéla Bricínová

Kontakt: ad.bricinova(@)gmail.com

je doktorandkou déjin umění pod dvojím vedením Richarda Biegela a Sabine Frommel na Univerzitě Karlově a na École Pratique des Hautes Études v Paříži. Její disertační práce Francouzská novověká architektura v kontextu architektury 19. století v českých zemích a ve střední Evropě spadá pod osu č. 1 výzkumného záměru CEFRESu.

Aysha Farhana Chakkampully

Kontakt: 30486391(@)fsv.cuni.cz

je doktorandkou sociologie pod vedením PhDr. Mgr. Jaroslava Hasmanové Marhánkové, Ph.D. na Institutu sociologických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Její disertační práce nazvaná Embodiment in Islam: the everyday menstrual experiences of Hyderabadi Muslim Women in India spadá pod osy č. 1 a 2 výzkumného záměru CEFRESu

Alice Clabaut

Kontakt: alice.clabaut.billier(@)gmail.com

je doktorandkou literatury pod dvojím vedením (cotutelle) Petra Christova na Karlově univerzitě a Florence Naugrette a Elisabeth Angel-Perez na Sorbonne Univerzitě (Paris). Její dizertace s názvem Staging and reception of Samuel Beckett’s theatre in France, Germany and the Czech Republic after the fall of the Berlin Wall spadá pod pod osu č. 1 výzkumného záměru CEFRESu.

Astrid Greve Kristensen

je doktorandkou na Sorbonne univerzitě (Paris) pod vedením Clary Royer. Její disertační práce s názvem Cizinci v podivné zemi: sirotci východo-středoevropské literatury a obrat k vesnici je součástí osy č. 3 výzkumného záměru CEFRESu.

Anna Kuszmiruk

Kontakt: annakuszmiruk@gmail.com

je doktorandkou filozofie na Univerzitě Nicolaus Copernicus v Toruni pod vedením Marka Sinclaira (Queen’s University Belfast). Její disertační práce s názvem A Philosophical Critique of the Concept of Time in 20th-century Physics: Henri Bergson and the Relativity Theory je součástí osy č. 3 výzkumného záměru CEFRESu.

Jan Kremer

je doktorandem na Pedagogické fakultně Karlovy univerzity v Praze. Jeho disertační práce s názvem The Digital Game as a Historical Representation – Medievalism and Czech Historical Culture spadá pod osu č. 3 výzkumného záměru CEFRESu.

Julia Miesenböck

Kontakt: juliamiesenboeck(@)gmail.com

je doktorandkou překladatelství na Filozofické fakultě Karlovy univerzity v Praze. Její disertační práce s názvem Translators of Czech poetry into German during the Cold War 1948–1989 spadá pod osu č. 1 výzkumného záměru CEFRESu.

Vojtěch Pojar

je doktorandem historie na Středoevropské univerzity v Budapešti. Jeho disertační práce s názvem Experts in Post-Imperial Transitions: Entanglements and Diverging Trajectories of Eugenicists between the Habsburg Empire and the Nation States, 1912–1939 spadá pod osu č. 1 výzkumného záměru CEFRESu.

Vít Pokorný

Kontakt: 23191103(@)cuni.cz

Je doktorandem historie na Filozofické fakultě Karlovy univerzity v Praze. Jeho disertační práce s návem Bernard Lesfargues and the Occitan Revival Movement after 1945je součástí osy č. 1 výzkumného záměru CEFRESu .

Florence Vychytil-Baudoux

Kontakt: florence.vychytil-baudoux(@)cefres.cz

je doktorandkou na École des hautes études en sciences sociales v Paříži, pod vedením Nancy L. Green. Její disertační práce s názvem Mezi občanstvím, etnicitou a exilovou politikou: logiky politické integrace Polonie ve Francii, Spojených státech a Kanadě, 1945-1980 je součástí osy č. 1 výzkumného záměru CEFRESu.

Jakub Zítko

Kontakt: jakub.zitko1789(@)gmail.com

je doktoradem semiotiky a filozofie komunikace na Fakultě humanitních studií Karlovy univerzity. Jeho disertační práce s názvem The relation of festivity and literature in Georges Bataille and Julia Kristevaje součástí osy č. 1 výzkumného záměru CEFRESu.

Anabela Zigova

Kontakt: Anabela.Zigova@etu.univ-paris1.fr

je doktorandkou historie na École doctorale d’histoire, Univerzity Paris 1 Panthéon–Sorbonne (SIRICE: UMR 8138 CNRS ). Její disertační práce s názvem Neviditeľné násilie v disente ženského rodu je součástí os č. 2 a 3 výzkumného záměru CEFRESu.

Emina Zoletic

je doktorandka sociologie na Univerzitiě ve Varšavě. Její disertační práce s názvem Intergenerational transmission of the memory of the war: The Cases of Families in Bosnia-Herzegovina and the Bosnian diaspora in Europe je součástí osy č. 1 výzkumného záměru CEFRESu.