Domáhat se ženských práv. Workshop CEFRES-CNRS

Domáhat se ženských práv, znovu a znovu.

Mezioborový workshop organizovaný CEFRES ve spolupráci s Výzkumnou skupinou „Connaissance de l’Europe médiane“ (GDR 3607, CNRS).

Místo konání: Dolní sál CEFRES, Na Florenci 3, Praha 1 & online
Datum: 11. října 2024, 9:30-13:30
Jazyk: angličtina, francouzština
Organizátorky: Ioana Cîrstocea (CNRS, CESSP Paris et CEFRES) et Natasza Quelvennec (EHESS, CESSP Paris)
Partnerské instituce: CEFRES, CNRS

Program

9.30-9.40: Úvodní slovo, Ioana Cîrstocea (CNRS, CESSP Paris a CEFRES)

9.40-10.10: Hélène Martinelli (ENS v Lyonu a CEFRES ) a Mateusz Chmurski (Sorbonne Université aa CEFRES):
“Histoire d’anthologie : Devenir-sœur. Repères dans un siècle de féminisme polonais”

10.10-10.40: Chiara Bonfiglioli (Université Ca’Foscari v Benátkách, zoom):
“The Conference for the social activity of women and women-friendly politics at the local level in 1970s Yugoslavia: a micro-historical approach”

10.40-11.10: Diskuse, Libuše Heczková (Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze)

11.10-11.30: Přestávka

11.30-12.00: Julia Laureau (Laboratory of Prospective Anthropology, Lovaňská univerzita):
“Des manifestations de 2020/21 aux élections législatives de 2023. Stratégies, leadership et agentivité du mouvement des femmes en Pologne”

12.00-12.30: Hana Hašková (Sociologický ústav Akademie věd ČR):
“Persistence of gender conservative values in Czech childcare policies”

12.30-13.00: Alexandra Ana (Departement of Sociology, University of Montreal, zoom):
“Les mouvements féministes en Roumanie : entre ONG-isation et résistance aux mouvements anti-genre”

13.00-13.30: Diskuse, Natasza Quelvennec (EHESS, CESSP Paris)

Abstrakt

Takzvaná Europe médiane nebyla mezi „historickými“ feminismy příliš viditelná, přestože se ženy z této oblasti angažovaly v mnoha politických snahách, obzvláště těch spojených s národním obrozováním, k němuž docházelo od 19. století.  Zdá se také, že tato oblast nebyla časově ani ideologicky sladěna s historiografiemi feminismů 20. století, které se opíraly o myšlenku „vln“ a upřednostňovaly perspektivu západních aktivistek. Za vlády socialistických režimů v tomto regionu došlo k pozoruhodným politickým experimentům v otázce genderové rovnosti. V devadesátých letech byly instituce a pravidla stanovené autoritářskými režimy odmítnuty, demontovány a nahrazeny masivním přísunem hesel „genderového mainstreamování“ motivovaných demokratizačními a poevropšťujícími programy. Nedávno otřásly středo- a východoevropskými společnostmi „anti-genderové“ útoky ze strany „neliberálních“ vlád, na něž ženy reagovaly mohutnou mobilizací.

Příspěvky prezentované na workshopu vychází z aktuálního výzkumu – část z něj je stále in progress – a nabízí detailní analýzu případových studií genderových režimů ve střední a východní Evropě. Zaujímají různé oborové perspektivy (literární věda, historie, sociologie, politologie) a zabývají se specifickými národními kontexty, například Polskem 20. a 21. století, socialistickou Jugoslávií, či Rumunskem a Českou republikou posledních dekád. Přednášející budou zkoumat strukturální omezení a způsoby zpochybňování nerovností, které si ženy představují v rámci své historické praxe, ať už jako aktivistky, intelektuálky, úřednice nebo expertky.

Středem zájmu budou lokální mikro-předpisy, z nichž vyvstala opatření „nakloněná ženám“, vydaná jugoslávským socialistickým státem v 70. letech; profesionalizovaný a internacionalizovaný aktivismus skupin mobilizovaných za účelem obrany práv žen na pomezí rumunské a evropské byrokracie v 10. letech našeho století; veřejné postoje a rozsáhlé mobilizace polských feministek odmítajících konzervativní politiku a snažících se vynutit změny v zákonech omezujících jejich práva; a konečně účast vědců ze sociálních věd při vyjednávání o normativních projektech zpochybňujících nerovné konfigurace blahobytu v liberalizovaném českém státě.